2024 laddas med kombucha!

08.01.2024

Kombucha, scoby, volga-te kärt barn har många namn

En levande dryck med urgamla anor som för över 2000 år sedan ansågs vara ett "hälsoelixir". Med troligt ursprung från norra Kina där det sägs att Kejsaren Qin Shi Huang var den förste med att dricka fermenterat te. Under 70-talet serverades denna dryck som volga-te här hemma i Sverige. Idag har det blivit en trend med alla dess olika smaksättningar. SCOBY står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.

Dess hälsofördelar är fortfarande omtvistade. Vad man vet är att tarmfloran är ett av kroppens största organ. God kost och mycket kostfibrer och fermenterbara kolhydrater sägs vara länkade till en artrikare tarmflora och en bra magbalans.  

Kombucha kommer med goda bakterier i form av en levande bakteriekultur (probiotika). Dessutom är den rik på B och C-vitamin. Ett hälsomirakel eller inte. Den är iallafall mycket god och ett hälsosammare alternativ till läsk. Passar lika bra till vardags som till de festligare tillfällena.  

 Probiotika definieras av WHO/FAO som "levande mikroorganismer, som när de intas i tillräckliga mängder ger hälsofördel". På så sätt är det möjligt att kunna påverka balansen i tarmfloran med hjälp av probiotisk mikroflora (Bifidobacterium, Lactobacillus). 

Källor: Bok: Näringslära för högskolan (1)
https://kombucheriet.se/faq-vanliga-fragor-om-kombucha-och-vattenkefir/<br> 
 
https://www.expressen.se/amelia/halsa/kost/ar-det-nyttigt-med-kombucha-det-har-visar-forskningen/


Varför sätta sin egen kombucha?

  • För att det blir så mycket godare när du själv får bestämma smakerna
  • För att vara säker på att grundkulturens nyttiga syror och jästpartiklar bevaras utan långvarig nedkylning utspädning och pastörisering
  • För att det känns extra bra när man kan själv 😊 

Kombucha på 4 veckor
hemma hos INNA 

Som alltid när man arbetar med bakteriekultur/fermentering så är det viktigt att händer och redskap är ordentligt rengjorda.

Börja med att koka upp vatten och tillsätt te och socker. Låt stå och dra en stund (ca15 min) se till att sockret löser sig. Sila bort teet och ställ för att svalna. Teet ska vara kallare än 30 °C för att inte riskera att scobyn inaktiveras. 

När vätskan är rumstempererad häller du den i en glasburk, gärna med tappkran. Sen tillsätter du kombucha och lägg försiktigt ner scobysvampen. Förslut burken med en tygbit och ställ undan i rumstemperatur (inte i direkt solljus). Låt stå i 7-28 dagar, smaka av en gång i veckan för att få den så du vill ha den. Ju längre den får stå desto skarpare smak.  

  • 1,8 l vatten
  • 2 msk svart, vitt eller grönt te utan smak. Traditionellt görs kombocha på svart te 
  • 2 dl rörsocker
  • 2 dl kombucha
  • 1 scoby svamp (kombuchasvamp)

När INNAs kombucha stått i nästan 4 veckor är det dags för smaksättning, kolsyra och ny laddning.
Mer om detta i bloggen då!

 

På återseende nästa måndag hemma hos INNA!