Ramslök - Skogens vitlök!

10.05.2024

Ramslök "Allium ursinum"

Här nere i Södra Sverige trivs ramslöken som bäst. Redan till februari mars börjar den titta fram på sina ställen och tidigt i maj kan du se dess små knoppar dyka upp lite var stans. För att blomma under maj-juni och avslutar sin säsong med att sommaren satt i gång. 

Funderar du på att ge dig ut för att plocka, då är det lövskogarnas skuggiga och blöta delar du ska besöka. Det är dock inte ovanligt att förväxla ramslöken med liljekonvalj (som är giftig) då dessa är väldigt lika. I alla fall innan de blommar. Det lättaste sättet att känna igen ramslöken är att gnugga ett blad mellan fingrarna och dofta sig fram. Ramslök har en skarp vitlöksartad doft!

Fridlyst eller inte?

På de flesta ställen är ramslöken fri att plockas i enighet med allemansrätten, men som i Blekinge är den fridlyst och helt förbjuden att plocka. Naturvårdsverket har såklart en lista så du lätt kan hålla koll på vad som får plockas och inte.

Hälsofördelar

Precis som vitlöken innehåller ramslöken C-vitaminer och flera mineraler om än i något svagare form än hos vitlöken. Dom har även "Allicin" gemensamt, en svavelorganisk förening som bildas i lök med antiseptiska och svampdödande egenskaper. Förr användes såväl vitlök som ramslök för att stödja matsmältningen och lindra vid magont, högt kolesterol och blodtryck, åderförkalkning, stroke, astma, bronkit med mera.

Ramslök i maten

Blad, knopp och stjälk! Ja hela växten går bra att äta och den smakar lite som skarp gräslök eller en mild vitlök. Passar utmärkt som smakförstärkare i maten och kan intas såväl rå som tillagad. Hemma hos INNA torkas det en hel del för att spara undan till höstens behov av ramslök. På resten brukar det bli salt, pesto och syltade blomknoppar för dekorativa och smakfulla grillkvällar. 


Ramslök Hemma hos INNA

Ramslökssalt och pepparmix

Här har INNA mixat och torkat flingsalt med ramslök i ugnen på 50 grader i ca. 3 timmar. För att sedan mortla med vit- och rosépeppar. Gott på ugnsrostade potatisar och tomater. 

Picklade ramslöksknoppar

Picklade ramslöksknoppar med rödlök. Trevligt tillbehör till sommarens grillkvällar. Värt att testa att toppa sillamackan med :-) Picklade i vatten, ättika, socker, salt och senapsfrön. 

Ramslökspesto med solrosfrön 

(Utan ost) Mixade blad och stjälkar från ramslök. Mixas tillsammans med olivolja och solrosfrön salt och peppar. INNA kryddar såklart med sitt ramslökssalt. Perfekt till pasta!

På återseende nästa månadsinlägg Hemma hos INNA