Skörda - Torka - Förvara

04.09.2023

Direkt från det gröna skafferiet in i torken.
Det är dags att förädla det naturligt goda!

Naturen är som en skattkammare full med goda, nyttiga och kurerande kompisar. Att unna sig en kopp ört-te oavsett årstid känns otroligt lyxigt. Likaså att kunna bjuda sina gäster på överraskande och spännande smaker när höstmörkret faller på. Det är lycka hemma hos INNA! 

Men det vill till att planera och plocka innan kompisarna går i vila. Det är också viktigt att plocka med omsorg och hänsyn till naturen. Samt att det som plockas är växter vars egenskaper man är bekant med. Flera växtsorter kan vara lätta att förväxla till utseendet med icke ätliga sorter. Det vill säga du måste veta vad du plockar och att alla växter går inte att äta. En del växter skall inte förtäras av olika individuella anledningar som sjukdomstillstånd, medicinering o.s.v. Läs på både innan och under tiden som du plockar.

Under veckan har det plockats och torkats en rad olika örter, blommor och blad hemma hos Inna. Mynta, timjan, oregano, salvia, kamomill, lavendel, rosor, ringblomma, hallonblad, jodgubbsblad med flera. Var och en ligger nu på sin plats i örtoteket som sakta växer sig fram. 

Ni som läser bloggen varje vecka är säkert redan bekanta med att det varje måndag kommer ett nytt inlägg. Vad det handlar om beror på vad som hänt hemma hos Inna den gångna veckan. Titt som tätt handlar inlägget om specifika växter och dess användningsområden. Det finns alltid en god anledning till att förädla en naturlig kompis :-) 

Skörda - Torka - Förvara

Skörda när växten är som mest potent

Blad skördas med fördel när de är som yngst dvs. tidigt i sin säsong. Blommor skördas så snart de är utslagna. Skulle du missa dessa tillfällen så går det såklart bra att skörda längre in på säsongen. En del växter så som tex nässlan kan klippas ner efter blomning. Då kommer det nya späda skott att plocka. Men vill du ta del av växtens fulla näringsämnen är ändå en skörd då den är som mest potent att föredra.

Tänk på att skörda när det är torrt ute innan regn och morgondagg. Fuktiga växter är svårare att torka och möglar lättare. Det är också smart att vara observant på vart växterna står. Plocka gärna en bit bort från avgaser och andra eventuella föroreningar som bekämpningsmedel och konstgödsel. Glöm inte att värna om växterna och skörda snällt. 

Torka så snabbt som möjligt

Det finns flera olika metoder att torka växter på. Du kan använda dig av tidningspapper, bakplåtspapper, galler eller tyg. En bra huvudregel är att tänka luftiga lager, mörkt, rumstempererat/svalt.

En del föredrar att torka över elementet eller på torkställning. Andra torkar direkt på golvvärmen.  Det rekommenderas dock inte att torka örter direkt i solen. Då solljus bidrar till att de förlorar en del av sin smak och doft på vägen. Vissa frukter kan dock med fördel soltorkas. Hemma hos Inna torkas växterna antingen hängandes på ett bomullssnöre eller i ugnen.

  • Torka hängande
    Det ska vara luftigt mellan knipporna. Ska hängas mörk, torrt och rums tempererat.
  • Torka i ugnen
    Fördela bladen en och en på plåten och ställ in i ugnen. Tänk på att vissa näringsämnen försvinner vid för höga temperaturer. Örter torkas i regel på 35-40 grader, grönsaker, frukt och bär torkas på 50-57 grader.

Förvar i slutna burkar

För hållbarheten är det viktigt att det du torkar blir helt torrt och förvaras i slutna burkar. Ljus och syre minskar hållbarheten. Tänk därför svalt, mörkt och slutet när du planerar din förvaring. 

Det kan vara bra att märka burkarna så att du kommer ihåg vad det är du torkat. Märk även med datum så håller du koll på hur länge de stått torkat. Uppskatta en hållbarhet på 1-2 år vid rätt hantering. Rötter och bark håller i regel längre.

Hemma hos Inna förvaras det som torkats på två olika sätt. Först fylls plåthyllan (sluten pappåse i varje låda) med en liten mängd av varje torkad ört, blomma eller rot. Resterande förvaras i lufttäta glasburkar. Sen är det bara att fylla på i hyllan allt efter som att det går åt.  


På återseende nästa måndag
// Hemma hos INNA