Grönkål en trogen tjänare året om!

29.01.2024


Så är vi alldeles strax inne på februari månad och det är dags att börja planera för odling. Hemma hos INNA ser det rätt dystert ut i trädgårdslandet, men grönkålen levererar fortfarande några gröna krispiga nyttobuketter lite här och var. Den har som sagt varit en trogen tjänare från våren och genom hela vintern. Har man ingen sallad hemma så finns det ju alltid grönkål utanför dörren 😊. Ordentligt berikad med essentiella näringsämnen.

Grönkålen är en av de grönsaker som innehåller allra flest kostfibrer, så mycket som dubbelt jämfört med broccoli. 100 g grönkål ger ca 21% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Den är främst rik på vitaminer som A, E, K, C, betakaroten och folat. Samt mineralerna kalcium, kalium och fosfor.

Vanligen äter vi de fina och krusiga bladen men det går såklart också bra att äta stammen. Smörstekt med vitlök och pinjenötter eller mixad i soppor och grytor. 


  

Frukost rik på kostfibrer

Mixa 1 banan, 1 mango, 50g grönkål och 2 dl havremjölk. En snabb färdkost perfekt med ett kokt ägg i handen. 

Snack - Grönkålschips 

Sätt ugnen på 150 grader
Ansa bladen, tvätta och torka i en kökshandduk. Massera in bladen med raps- eller olivolja i en skål och avsluta med att salta. Lägg ut bladen på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ugnen ca 15 minuter. Tills att de blir torra som chips, håll koll så de inte blir brända.  

Snabb lunchsallad 

Grönkål, vattenmelon, fetaost, pumpafrö, olivolja, salt och peppar. Knåda gärna grönkålen med olja och salt så blir den mjukare.  En perfekt sallas som lunchtillbehör till kall lax, kyckling eller vad man nu kan tänkas ha över från gårdagens middag. 

På återseende nästa måndag Hemma hos INNA