Bra tvål är handgjord med kärlek

02.10.2023

Nu är tvålen äntligen mogen!

Efter 6 veckors vila är denna härligt naturliga hantverkstvål redo för att göra nytta.

Tillverkad hemma hos INNA med så lite tillsatser som möjligt. För skonsamma och återfuktande tvättar. På en bas av kokos kryddad från växtriket med sparsam doftsättning.

Vad skiljer en hantverkstvål från en industriellt tillverkad tvål?

Tvål är resultatet av en kemisk process mellan fett (triglycerider) och (natriumhydroxid) lut, en så kallad förtvålning. Under denna process frigörs glycerin (ett mjukgörande ämne). Det är vanligt att man avlägsnar ämnet från industritillverkande tvålarna. För att hålla priserna nere samt för att berika andra produkter med förtvålningens mjukgörande glycerin.

Så står du där med en direkt uttorkande tvål i handen. Till skillnad från naturliga hantverkstvålar som handrörs med kärlek och bevaras med omsorg. 

Med så lite tillsatser som möjligt

Varför skriver jag så?
Jo, för utan natriumhydroxid (kaustik soda, lut) sker ingen förtvålning. Det positiva är att i denna kemiska process omvandlar natriumhydroxiden till ett fettsyresalt dvs. till tvål. Och när processen är klar finns det ingen hydroxid kvar. Det som började med en kemisk tillsats neutraliseras med förtvålningen och i dess mognadsprocess.

Varför kallrörs INNAs tvål?

Den mest skonsamma tvålen framställs kallrörd. För att bevara så många goda egenskaper som möjligt undviks extra upphettning. Ni som följer bloggen vet att hög värme påverkar olika ingrediensers egenskaper vid olika temperaturer. Genom att kallröra tvålen behåller vi istället så många som vi kan.

Vad menas med en bas av kokos?

Med en bas av kokos menas att INNAs tvålar tillverkas med kokos som största ingrediens. Kokosfett är en utmärkt bas i tvål av flera anledningar. Eftersom det är fettsyrorna som är avgörande för tvålens egenskaper, är kokos en given vinnare med motiveringen: lättabetad, skonsamt rengörande, exfolierande och rikligt löddrande. 

Kryddade från växtriket med sparsam doftsättning

Eteriska oljor är biologiska, koncentrerade och pressade från växter. Oljorna används ofta för sin skarpa doft. På grund av dess starka koncentration skall dessa aldrig användas direkt på huden och heller inte förtäras. 

Eftersom att det inte är doften vi vill åt, utan växtens närande egenskaper. Görs i stället ett örtutdrag vilket medför en mildare doftsättning som kanske först framhävs då tvålen löddras. Tvålen blir på så sätt både mildare till doften och mer skonsamt rengörande. 

Många produkter på marknaden innehåller inte ens eteriska oljor. Det är mer kostnadseffektivt att tillsätta syntetiska varianter som dessutom håller doften längre. Alternativt en blandning av eteriska och syntetiska. För att inte tala om konserveringsmedel, förtjockningsmedel, uv-absorberande medel osv. Läs gärna mer på medveten konsumtion.   

Det är inte bara kvalitén som är avgörande

Javisst, en tvål som inte håller kvalitén eller en tvål som är för snålt överfettad kan komma att spricka. Likaså kan en tvål som inte hanteras korrekt mellan tvättarna komma att spricka. Förvara tvålen luftigt hela vägen runt. Se till att den får torka emellanåt. Då mår den som bäst och håller som längst.

  • Tvålpåse
    Förvara tvålen hängande i en tvålpåse mellan tvättarna. Använd tvålpåsen som kroppsskrubb eller till att samla upp dina tvålrester i. 
  • Tvålfat
    Med hänsyn till tvålens bästa bör tvålfatet ha en botten som låter tvålen andas underifrån, där vattnet kan rinna av helt.
  • Luffa-kudde (utskuren från en torkad loofahgurka)
    Ett helt naturligt alternativ till tvålfat som tillåter tvålen att torka. Kudden passar dessutom bra som fotskrubb då den förblir hård trots att du blöter den


Så tar INNA tillvara på spillbitarna! 

Bad- och fotsalt

På bilden används tvålrester från INNAs Gröna hantverksvål med salvia och rosmarin.   

Tvålrester (riv till tvålflingor)
Epsomsalt 
Magnesium SPA flingor
Rasullera
Torkad rosmarin

Höst och julkrydda badet:
Tillsätt några droppar eterisk olja med kryddnejlika och/eller apelsin.


Besök INNAs Boutique för mer inspiration