Hatten av för Echinacea (Röd solhatt)

31.07.2023

Röd solhatt en mycket vacker och perenn växt med sina rötter i östra Nordamerika. Trevlig att titta på men ännu trevligare att bruka. Plantan blir ca. 50–120 cm hög och hela växten går att använda dvs. rot, blad och stjälk. Extraktet från blomman används som verksam ingrediens i många naturläkemedel mot förkylning. Effekten är dock omdebatterad. En del studier påvisar effekt, medan andra studier visar att det saknas bevis för medicinsk effekt.

Hur som haver

Växtens aktiva ämnen är cikorialsyra, alkylamider, fenolerna, echinacosid, cyanarin, polysackarider och eterisk olja.

- Cikorialsyran vet man stimulerar våra vita blodkroppar som är en viktig krigare i vårt immunförsvar.
- Alkylamider är verksamma vid infektioner och inflammationer. De triggar våra vita blodkroppar till arbete och bidrar till att hämma virusangrepp, genom att försvåra spridning av viruspartiklar och understödja kroppens produktion av interferon. (Ett naturligt förekommande protein som svarar på attacker av virus).

Skörd

Den ovanjordiska delen skördas när växten blommar som bäst. Gärna en solig dag då växten är torr. Medan roten skördas på hösten då blad och stjälkar vissnat ner. 

Vad gör INNA med sin röda solhatt?

Till en början vill jag uppmana dig att dela en blomma på mitten. Tror aldrig jag tidigare sett en sådan vacker struktur i en växt. Nästan så att det gör ont att hacka och bereda.

  • Röd solhatt i tekoppen2 tsk torkad ört eller 4 tsk färsk och 2,5 dl hett vatten. Låt dra i ca 10 minuter. 3 ggr/dag vid förkylningssymptom.
  • Tinktur för kommande förkylningstider. Ca. 20 droppar utblandat i vatten 3 ggr/dag vid förkylningssymptom.
  • Infusion för omslag och baddning av sår. 

Viktigt

En avrådan för personer med autoimmuna sjukdomar som tex. Reumatism att inta röd solhatt. Då denne sägs kunna försämra sjukdomen.

På återseende nästa måndag
// Hemma hos INNA

Källor: Trädgårdens apotek Marie-Louise Eklöf l Medicinalväxter