Tovade får by INNA

10.07.2023

Idag har det tovats får-bumlingar med mjuk ull från härliga Gotlandsfår.

Den allra första som jag tovade fick min faster Inger i 75 årspresent för några år sedan. Det var hennes kärleksfulla ögon (aningen tårfyllda) som fick mig till att inse, hur mycket glädje som ryms i denna gossiga skapelse. Sedan dess har fåren fortsatt att bli populära bland såväl närs som kära som i webb boutiquen. 

2 olika tovningstekniker = 1 får

Först våttovar jag kardad ull runt en sten och låter den torka. Därefter nåltovar jag fast okardad ull med filtnål. Huvudet tovas helt med filtnål. Intresse, tålamod och fingerkänsla rekommenderas. Kanske även plåster :-) 

Ull en fantastisk resurs som vi kan lära oss att återvinna bättre 100% naturligt, biologiskt nedbrytbart och förnybart. 

INNA köper sin ull direkt ifrån bonden som annars skulle ha slängt denna.  Den är skonsamt tvättad utan kemiska tillsatser. Men det bästa av allt, fåren mår bra av att bli klippta och vi får tillgång till ett dunder material om och om igen. 

  • Ull är ett förnybart material och en textil råvara som ofta kallas för ylle när den omvandlats till garn eller tyg.
  • Ull har självrengörande egenskaper och kan med fördel vädras flera gånger istället för att tvättas ofta. Smuts och svettpartiklar har svårt för att fästa på ullens fibrer.
  • Ull absorberar UV-strålning
  • Ull håller värmen bra, även när du svettas (det är skillnad på svettig och genomblöt). Den har en förmåga att absorbera 30% i sin egen vikt utan att kännas blöt.  
  • Ullen fungerar även isolerande mot värme när det behövs. Dvs. den hjälper till att reglera temperaturen för att hålla fåren svala när det är varmt. 
  • Ull brinner inte. I alla fall inte under 570 grader. Ullens fiberstrultur är uppbyggd så att den i princip kan släcka sig själv. 

Den enda nackdelen jag kan komma på är att ull är lätt att krympa om man inte vet hur den skall tvättas. Men det kan man ju ta reda på.


Kika gärna in hos www.hemmahosinna.se för mer ull och hantverk