Kärt te har många färger!

11.09.2023

Grönt, gult, vitt, svart eller rött te. Vilken är din favorit? 

Förra veckans inlägg handlade om att skörda, torka och förvara växter. Nu ska vi fördjupa oss i olika teer som med fördel kan smaksättas med torkade örter, blommor och frukter. 

Tebusken (Camellia Sinensis) som i själva verket är ett träd kan bli hela 20 meter högt (tänk att skörda på den höjden). För att underlätta skörden hålls trädet nere på ca. 1–1,5 meter. Jag förmodar att det är anledningen till att vi istället säger tebuske.

För flera tusen år sedan när vi först började dricka te, då var det grönt te man drack. Det har dock inte lika lång hållbarhet som det svarta. Vilket också sägs ligga till grund för det svarta teets begynnelse.

Teets kvalitet och likaså dess nivå på koffein kan variera beroende på odlingsplats, tid för skörd, bearbetning och förvaring. Generellt sätt innehåller vitt te minst koffein och svart te som mest. Däremellan ligger grönt och gult te. Alla teerna innehåller också teanin som bland annat fördröjer och förlänger koffeinets uppiggande verkan. 

Som sagt te kan ha många färger men faktum är att allt te kommer från samma växt. Oavsett om det är ett grönt, svart, gult eller vitt te. Det är tillverkningsprocessen som skiljer dem åt. Det röda teet kommer inte från tebusken och är därför heller inget riktigt te. 

Grönt te ett äkta te (inte oxiderat). 

Tebuskens blad skördas varsamt och läggs för att lufttorkas (vissna). Därefter valsas (rullas) bladen för att frisätta dess växtsaft och enzymer. Följt av en upphettning antingen genom rostning (vanligt i Kina) alternativt ångning (vanligt i Japan). Syftet med detta är att avbryta oxideringen som annars gör bladen mörka då de reagerar med syre.  

Det gröna teet är som populärast i Asien och främst i Kina där man tidigt upptäckte dess hälsosamma effekter. Så som att det är berikat med aminosyran teanin. Fluor som stärker tandhälsan. Polyfenoler antioxidanter som inte bara ger frukt, bär och grönsaker dess gröna färg. Det neutraliserar också skadliga fria radikaler i kroppen samt besitter antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det finns studier som visar på att grönt te kan förebygga tarmfloran och öka ämnesomsättningen. Motverka oxidativ stress, lindra ångest och förbättra fokus, minska risken för vissa cancertyper, Alzheimers och en form av demens.

Gult te (delvis oxiderat)

Det gula teet framställs som grönt te bortsett från att det är delvis oxiderat. Efter torkning och upphettning ångas bladen. Varpå de läggs på hög täckt med ett speciellt överdrag för en långsam oxidation. Dess hälsosamma egenskaper liknas det gröna teet. Dess koffein innehåll är generellt lägre och dess smaker skiljer sig markant åt. Det gula teet upplevs mer milt, fräscht och sött.

Bild: https://breville-nordic.com/olika-sorters-te/

Vitt te (inte oxiderat)

Vitt te tillverkas från tebuskens unga och spröda knoppar, som sedan får torka i solen utan vidare bearbetning. Det innebär att teet inte alls får en chans att oxidera. Knopparna som plockas har under odling skyddats från direkt solljus. På så sätt hindras de från att utveckla klorofyll och är således inte gröna till färgen.

På grund av den återhållsamma tillverkningsprocessen bevaras dess fulla lagringskapacitet och det vita teet anses vara den tesort som har högst innehåll av hälsosamma ämnen samt minst koffein innehåll. Vitt te dricks vanligen i kina efter måltiden för att gynna matsmältningen.

Svart te (oxiderat)

Det svarta teet har samma startprocess i tillverkningen som det andra ovan nämnda teerna. Det som skiljer är att efter valsningen (rullning) läggs tebladen för jäsning mörkt och svalt, så att cellvätskan kan oxidera med syret i luften. Härefter är tebladen bruna och nästa steg är bränning. Det vill säga bladen hettas upp till ca 150 grader för att oxideringen skall avstanna.

Även svart te innehåller antioxidanter men betydligt mindre än i grönt, gult och vitt te. Dessutom har det svarta teet ett betydligt högre innehåll av koffein. 

Rött te (Rooibos)

Det som vi kallar för rött te eller Rooibos te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. 

Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från koffein. 

Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

Boosta ditt te!

Hemma hos Inna är dom vinnande favoriterna främst rött och grönt te. Som ofta får utgöra en bas i tekoppen. Vilket sedan smaksätts med örter, blommor, bär och frukter. Vad som tillsätts variera såklart efter smak och ändamål.

Rooibos med kamomill och lavendel för en kopp fylld med kvällsro. Helt koffeinfritt. 


Naturlig näringsboost med nässla och nypon. Antioxidanter, vitaminer, mineraler, aminosyror och klorofyll. 

Smarta tepåsar för lösvikt.
Går utmärkt att återanvända som ansikts-spa, tvätt, boost...

Tillredning av olika teer

Te ska generellt inte stå och dra för länge då  det tenderar att smaka beskt. Vid dragning över 5 minuter kan tannin utvecklas och med det kan teets goda egenskaper försämras. Hur länge ett te ska dra kan skilja sig mellan olika sorter, likaså efter dess kvalitet. Smaken på teet kan också variera beroende på vattenkvaliteten. Mjukt vatten lyfter fram smaken mer än hårt vatten. En annan viktig aspekt är temperaturen som varierar. Vid för hög temperatur minskas tebladens goda egenskaper. Tänk också på mängden te i förhållande till vatten samt att för höga intag av teblad och andra växter kan vara ohälsosamt. 

Grönt te: 
Dosera  1 tsk/kopp
Ska inte koka och rekommenderad temperatur är ca. 75-80 grader. Låt dra i 5-7 minuter för att ta del av dess fulla hälsosamma effekt. Desto längre det drar desto beskare smakar teet. Önskar du mindre besk smak kan du halvera dragningen till ca 3 minuter. 

Gult te:
Dosera 1 tsk/kopp 
Vattentemperatur 70-75 grader och dragning 1-2 minuter

Vitt te:
2-3 tsk/kopp
Vattentemperatur 65-70 grader och dragning 1-2 minuter 

Svart te: 
Dosera 1 tsk/kopp 
Vattentemperatur 95 grader och dragning 3-4 minuter.

Rött te Rooibos: 
Dosera 1 tsk/kopp 
Vattentemperatur 95 grader och dragning ca 5 minuter.
Kan med fördel dra längre då den inte blir besk till smaken.

Tillsätta smaker: 
Observera att alla örter, blommor, rötter eller vad du nu väljer att tillsätta till ditt te. Inte klarar 95 grader och samtidigt behålla sina hälsosamma egenskaper. Mjölk kan neutralisera delar av teets positiva egenskaper. Honung ska tillsättas först när teet är i lagom svalt att dricka (ca.40 grader). 

Senaste blogginlägg
hemma hos Inna

Här nere i Södra Sverige trivs ramslöken som bäst. Redan till februari mars börjar den titta fram på sina ställen och tidigt i maj kan du se dess små knoppar dyka upp lite var stans. För att blomma under maj-juni och avslutar sin säsong med att sommaren satt i gång.

C-vitamin som tillskott finns i många varianter, så som brustabletter, pulver och i flytande form.