Hissar eller dissar du ogräs i gräsmattan?
Många tycker att en gräsmatta ska vara som på golfbanan. 100% gräs, grön och kortklippt. INNAs gräsmatta innehåller lite allt möjligt. Vid en närmare titt så hittas det groblad, nässlor och tusensköna. Såklart måste jag hissa dessa! Alla tre innehåller garvämnen så vi börjar med att reda ut vad det är.
Garvämnen är kvävefria och vattenlösliga ämnen som bland annat har egenskapen att vara antiseptiska och verka sammandragande på hud och slemhinnor. Precis som namnet antyder används garvämnen vid garvning av djurhudar och skinn. En metod som konserverar och gör lädret mjukt och hållbart. Så gott som alla växter innehåller garvämnen några mer än andra. Blad av tebuske, rosmarin, salvia, timjan är några andra exempel på växter som innehåller garvämnen.
Under en sommarkurs blev jag presenterad för grobladets flera goda egenskaper. Ett fantastiskt litet blad som jag blev lite extra fäst vid. Varpå jag tänkte att vi skulle fördjupa oss lite i hur man kan förädla detta ogräs. Såklart kan man äta grobladet som det är, förvälla det eller ångkoka det. Tänk på att vid upphettning förstörs dess läkande egenskaper. Så vad kan man mer göra med groblad?
Grobladsomslag
Förutom
garvämnen innehåller groblad även aucubin (bakteriedödande) och kiselsyra
(stimulerar nybildning av hud). Varpå man förr gärna använde groblad som omslag
vid skrubbsår, svårläkta sår med varbildning och som blodstoppande.
- Plocka de lite finare bladen, skölj dom väl och rulla dom torra i en handduk
- Stöt eller banka bladen lite lätt för att få de aktiva ämnena att blotta sig
- Lägg bladet som ett omslag och fäst det med kirurgtejp, gasbinda eller vad du ny finner lämpligt beroende på skadan
Groblad kan också göras som tinktur för framtida behov när det inte längre går att skörda bladen. En tinktur är örter i koncentrat som har lång hållbarhet tack vare alkoholen. Många medar på att den kan ha livslång hållbarhet. Jag tänker att det är bättre att göra lagom och använda inom 1–2 år. Använd gärna en flaska med droppipett för en smidig dosering.
- Plocka de lite finare bladen, skölj dom väl och rulla dom torra i en handduk
- Hacka bladen och lägg dem i en glasburk som har tätslutande lock
- Fyll på med 40% alkohol och låt stå i rumstemperatur ca 4 veckor. (skaka burken lite försiktigt varje dag).
- Sila av genom en duk eller nylonstrumpa och häll på ren glasflaska eller burk
Styckefrys groblad för att ta fram enstaka blad vid behov.
- Plocka de lite finare bladen, skölj dom väl och rulla dom torra i en handduk
- Lägg bladen på en bricka och ställ i frysen ca 40 minuter
- Ta ut bladen och lägg över dom i en burk och ställ tillbaka in i frysen
Grobladsvatten avslutningsvis vill jag slå ett slag för grobladsvatten. Kallt fräscht vatten som kan lindra vid bland annat halsinfektioner, hosta och bihåleinflammation. Gör ett Macerat (kallvattenutdrag) på grobladen.
- Plocka de lite finare bladen, skölj dom väl och rulla dom torra i en handduk
- Hacka bladen och lägg i en bringare
- Fyll på med kallt vatten
- Låt stå i kylskåpet och dra i ca 1 dygn
- Sila bort bladen och drick kallt eller rums tempererat
På återseende nästa måndag!
// INNA 😊