INNA laddar med nyponpulver!

25.09.2023

Nu är det dag att ta sig an alla dessa fantastiska nypon som mognat. Det kommer kunna bli nypon till frukost, middag och kvällsmat 😊 till hunden och hästen!


Nypon

Nypon är de röda små frukterna från rossläktet (Rosa). Den räknas till stenfrukter då dess små nötter är de egentliga frukterna. Dom är bland annat näringsrika på vitaminer som A, C, E. Samt mineralerna kalcium, kalium och magnesium. Även de nyttiga omega-fettsyrorna ryms inom ett nypon. Rent spontant så tänker många fika och nyponsoppa med grädde på toppen. 

Hemma hos INNA tänker vi såklart nyponsoppa men även te, müslibars, smoothies, örtkrydda, nypondricka, baka med nypon, nyponfröolja, nypon, nypon och ännu mera nypon…

Faktum är att nypon är en kompott rik på antiocidanter och antiinflammatoriska ämnen, en riktig c-vitaminbomb! Traditionell använd som folkmedicin för att påverka god matsmälltning. Lindra urinvägsinfektioner och inflammationer. Öka kroppens rörlighet genom att gynna våra, men även våra husdjurs leder med nyponpulver.
Det finns flera olika studier om just nypon för ledbesvär, artros och reumatisk smärta. 

Gör ditt eget nyponpulver

  • Plocka nypon
  • Ansa bort kvistar och blad
  • Dela nyponen i mindre delar
  • Mixa och fördela på bakplåtspapper (måste vara en bra mixer)
  • Torka i ugnen på ca 40 grader tills de blir helt torra
  • Mixa igen efter torkning om du vill ha finare pulver
  • Sila ur fruktnötterna/fröerna och spara separat
    (till exempel för att sätta en nyponfröolja)

Nypon klumpar sig gärna i mixern så du behöver en stark mixer. Alternativt torkar du dom hela i stället och mixar efteråt. 

Nypon hemma hos INNA

Nypon i smoothie

2 apelsiner
3 msk nyponpulver
1 banan
1 1/5 dl havremjölk
Honung efter smak

Valfritt: Tillsätt collagen 
Ett protein som stärker hår, hud, naglar, ligament, muskler, bindväv, brosk, och tarmar.
  

Nyponbars (ICA recept)

Ett hemma hos INNA mycket uppskattat recept på nyponbars. Med en kopp te i soffan, som energireserv efter träningen eller till längre skoldagar. Till receptet: https://www.ica.se/recept/nyponbars-714595/ 

Nyponfröolja

Natt- och ansiktsserum som passar alla hudtyper. Särskilt välgörande för akneproblem, pigmentfläckar, rosacea, rynkor och solskador. Nypon innehåller retinolsyra. Var därför försiktig med att vistas i direkt solljus efter att du smörjt in ansiktet med oljan. Används med fördel till natten för god återfuktning och återhämtning. 

(Säljs inte hemma hos INNA)

På återseende nästa måndag hemma hos INNA