Ringblomma från frö till flaska Hemma Hos INNA

07.08.2023

Ringblomman, Calendula officinalis

En relativt lättodlad ettårig prydnads och nyttoväxt. Ger riklig skörd från högsommaren ända fram till första frostknäppen. Blomman har sina rötter runt medelhavsområdet och blir ca 20 till 50 cm höga. Bäst är det att skörda ringblommorna direkt efter att kronbladen öppnat sig och när det är torrt ute. Inte nog med att ringblomman är dekorativ i trädgården. Den pryder också på tallriken och gör under i ditt örtte, såväl som i dina hudvårdsprodukter.  

Hemma Hos INNA
Torkas den för att dekorera efterrätter, sallader och teer när den inte längre kan skördas färsk.
Såklart blandas det även en del salvor och oljor på blomman. 

Ringblomma i maten eller som örtte

Ringblomman kan med fördel användas som dekoration och färgsattare på maten. Likt saffran har den förmågan att färga tex. riset orange/gult då den är berikad med växtpigmentet xantofyll (karotenoider). Ringblomman sägs även vara bra för att främja matsmältningen, lindra kramper i gallblåsans väggar, i mage- och tarmkanal samt urinblåsan. Då den bland annat innehåller bitterämnet calendulin. 

Ringblomma i tekoppen är också att flagga för inte minst för att lindra mens och huvudvärk då den naturligt innehåller salicylsyra. Blomman kan med fördel blandas med andra örter efter tycke och smak.

Örtte 

  • Använd hela blommor eller bara kronbladen, färska eller torkade
  • 1–2 tsk till 2,5 dl vatten
  • Låt dra i 5–10 min

Ringblomma i hudvård

Andra intressanta ämnen som står att finna i blomman förutom calendulin och salicylsyra är. Flavonoider en grupp antioxidanter som skyddar cellen från angrepp av fria radikaler och eterisk olja. Vilket gör ringblomman populär inom hudvård och ofta förekommande i läkande salvor för sår och hudsprickor. Även rekommenderad till oren hud eller vid problem med akne.

Hemma Hos INNA har det i veckan tillverkats oljeutdrag på ringblomma och sesamolja. Bra att ha till exempel i och på sårig näsa kommande förkylningstider. Ni vet väl att Nozoil på apoteket innehåller 100% sesamolja. Varför inte berika denna med ringblomma?

Gör ett oljeutdrag hemma

  • 1 st. glasburk med lock
  • Fyll burken med kronbladen från ringblomman (eller annan önskad växt)
  • Häll på sesamoljan så att alla blombladen ligger under olja och sätt på locket
  • Låt stå ljust men inte i strålande sol ca. 4 veckor (vänd/skaka försiktigt burken då och då
  • Häll upp på glasflaska och förvara mörkt

På återseende nästa måndag
// Hemma hos INNA