En handfull med kantareller ger dig ett dagligt intag av D-vitamin!

20.11.2023

När jag ställt frågan "hur tillgodoser du ditt D-vitaminintag?" Då svarar de flesta "via solljus" och det stämmer förvisso. Dock så är soltimmarna i Sverige begränsade till en väldigt kort period utslaget på helåret. Därför tänker jag i veckans inlägg skriva lite kring D-vitamin och varför den är viktig. Där jag avslutar med några tips på hur du kan planera kosten för att fylla depån under vinterhalvåret. 

Därför behöver vi D-vitamin

På 1950-talet upptäcktes engelska sjukan (det vi idag kallar rakit) en sjukdom som härleds till brist på D-vitamin. Rakit innebär att kalcium inte lagras i skelettet på vanligt sätt under tillväxten. 1968 började man i Sverige berika bröstmjölksersättningen med D-vitamin. Detta ledde till att rakitfallen i landet till större del upphörde. D-vitamin hjälper kroppen att hålla en bra kalkbalans genom att ta vara på kalcium och fosfat. Detta gynnar i sin tur vårt skelett och våra tänder. Det finns även en god relation mellan vitaminet och kroppens fysiologiska system som immun- och hjärt-kärlsystemet, bukspottkörtelns beta-celler, hjärnan och muskulaturen.  En sammanställning av aktuell forskning visar även att tillskott av D-vitamin kan ge ett visst skydd mot luftvägsinfektioner. 

 

D-vitamin (kalciferol) naturligt via:

  • Solen – när vi vistas ute i solen bildar kroppen D-vitamin genom huden. Enligt livsmedelsverket räcker det att vi under juni och juli månad är ute i solen 15 minuter 2–3 gånger i veckan. Iklädd kortärmad tröja och shorts. Eftersom vitaminet lagras i kroppen kan dessa månader i solen även täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

  • Kosten – Fetare fisk som ål, lax, makrill och sill innehåller bra med D-vitamin. Kantareller ligger också relativt högt upp på listan. Inte lika berikade som kompisarna ovan men ändå berikade med D-vitamin är ofta också mjölkprodukter, växtbaserade drycker och mattfettsblandningar. 

Hur mycket D-vitamin behöver vi få i oss?

Först vill jag nämna att D-vitamin är en fettlöslig vitamin som lagras i kroppens fettdepåer. (Mer om dessa kan du läsa i föregående inlägg). Det är speciellt viktigt att hålla sig till rätt dosering när vi tillsätter fettlösliga vitaminer i form av tillskott. Livsmedelsverkets rekommendation på dagligt intag av D-vitamin följer nedan. Observera att detta är beroende på hur gammal du är och hur mycket du vistas i solen.  

  • Barn och vuxna bör få i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag*.
  • Personer från 70 års ålder bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin per dag. Det beror på att äldre har svårare att tillgodogöra sig D-vitaminet.

*Personer som aldrig eller mycket sällan får sol på huden bör få i sig 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Vid brist på D-vitamin är symptom som trötthet, svaga muskler och värk i kroppen ganska vanligt förekommande. Dessa symptom är såklart inte direkt kopplade till D-vitaminbrist. Det finns fler anledningar till att man kan känna sig trött, svag i musklerna och ha värk i kroppen. Det enklaste sättet att ta reda på hur du ligger till med vitaminer och mineraler är såklart att testa sig dvs. lämna ett blodprov för analys.

Så uppnår du ett rekommenderat intag (RDI) av D-vitaminer

Fisk två till tre gånger i veckan

Javisst! 100 gram stekt lax är en super källa till D-vitamin med upp till ca. 289 % av RDI.

Den fisk som innehåller mest D-vitamin är enligt Livsmedelsverket kokt aborre. Som uppgår till ca 544 % av RDI.

En handfull kantareller täcker dagsbehovet av D-vitamin!

Det vegetariska alternativet till D-vitamin är svampar som kantareller, trattkantareller och karljohansvamp . 100 gram kantareller ger ca. 307 % av RDI. 

Ägg, mjölkprodukter och fett 

Visste du att ett ägg ger ca 10 % av RDI. Eller att det är obligatoriskt att berika vissa mjölkprodukter, växtbaserade drycker och matfetter med D-vitamin i Sverige. Jag kan dock inte uppmana till att äta 10 ägg dagligen. Heller inte till att inta 100 gram raps- och smörolja som ger 530 % RDI. Men många bäckar små.