1a advent och stora ljusstöpare dagen!

04.12.2023

(Med uppehåll fram till 1 januati 2024 då måndagsbloggen är tillbaka) 

Från en liten gryta till ett hemma svetsat smältkärl 

När jag var yngre samlades familjen för ljusstöpning årligen. Och för varje år växer deltagarlistan med mer familj, vänner och vänners vänner. Ett ljusgäng har nu blivit till två och utrustningen har fått sig ett uppsving. Varpå vi tackar Anncatrin och Anders för ihärdigt engagemang imponerande bygge av smältkärl.

Innan stöpning laddas de skårade vekehållarna med den längd på veke som vi vill ha på våra ljus. I varje ände knyts en tyngd (mutter) fast med en stadig råbandsknop. Rummet säkras från drag och stegen surras fast så att vekehållarna vilar stadigt mellan doppen.

Redan dagen innan sätts kärlet i gång för att så sakta smälta den ljusmassan som blev kvar från föregående stöpning. Under stöpningen ska massan hålla en temperatur på 70 grader och mer massa tillsätts i takt med att nivån sjunker.

Vi använder oss av A-te ljusmassa som också innehåller veke. Ljusen doppas ca 8–10 gånger innan vi klipper av muttrarna. Totalt doppas ljusen ca. 30 gånger och någonstans i mitten rätar vi på ljusen lite lätt om någon skulle råkat bli lite för sned. När ljusen är som vi vill ha dom så får de hänga på tork i någon dag innan de är redo att användas. 

Trevlig 1a advent önskar Hemma hos INNA 
Vi hörs i måndagsbloggen igen den 1 januari 2024 
God jul och gott nytt år på er :-)